top of page
Search
  • Writer's pictureKatja fistrič

Zdravilni učinki solz

“Solze so medij našega najglobljega prvinskega jezika tudi v trenutkih, ki so neizprosni kot smrt, osnovni kot potreba po hrani in kompleksni kot obredi prehoda. Tako je, kot da bi vsaka naša solza nosila mikrokozmos kolektivne človeške izkušnje, kakor kapljica v morju”. -Rose Lynn Fisher



Solze oz. jokanje blagodejno vplivajo na našo psihično, čustveno in fizično počutje, kljub temu pa je z jokom še vedno povezanih mnogo stigm; moški, ki joče kaže svojo šibkost in če joče ženska, je preveč dramatična.

Zakaj jočemo? Solze se med sabo razlikujejo. Bazalne solze imajo funkcijo, da vlažijo oči. Očistijo membrano zato da boljše vidimo. Refleksne solze so odziv na iritante v očeh kot so npr. prah ali čebula in vsebujejo lizocim naravni antibakterijski učinek, ker pobijejo 95% bakterij okoli oči. Solze pa so lahko tudi fizični odziv na intenzivna prijetna in neprijetna čustva, zato jih imenujemo čustvene solze.

Raziskave kažejo, da jokanje v javnosti poveča naše možnosti preživetja. Solze zameglijo naš vid in onemogočijo agresivno in defenzivno obnašanje, v ljudeh okoli nas pa pošljejo signal o potrebi po pomoči, pomiritvi in stiku. To ojača komunikacijo z ljudmi okoli nas in iz evolucjskega vidika poveča možnosti preživetja.


Sprostimo stresne hormone iz telesa

Refleksne solze sestavljajo 98% vode in se razlikujejo od čustvenih solz, katere vsebujejo tudi proteine in hormone (adrenokortikotropni hormon, prolaktin, levcin enkefalin), ki se v našem telesu sproščajo zaradi stresa. Tako s solzami odplaknemo iz telesa stresne hormone.


Uravnavamo razpoloženje

V našem telesu se nahaja mineral mangan, ki vpliva na naše počutje. Povišane vrednosti mangana v telesu so povezane z višjo stopnjo anksioznosti, agresije in iritabilnosti. V solzah se nahaja tudi do 30x večja vrednost mangana kot v naši krvi.


Solze so naravno protibolečinsko sredstvo

Jok stimulira produkcijo endogenih opiatov, ki jih proizvaja naše telo, ti imajo funkcijo blaženja bolečiti. Tako z jokom zmanjšujemo ne samo psihično in čustveno stisko, ampak tudi fizično bolečino. Telo se sprosti, se umirimo in zmanjša se občutek teže ali stiske v telesu.


Fotografkinja Rose Lynn Fisher je pod mikroskopom fotografirala posušene človeške solze. Zanimivo je to, da se solze ujete v različnih čustvenih afektih med sabo razlikujejo po strukturi. Dokumetirala je preko 100 različnih solz.








80 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page